aai placement paper - Total Views 460

Paper Title :  aai placement paper -




AAI Latest Selection Procedure

Hi friends I have written the exam conducted by AAI for the post JE( ELECTRONICS). Test consists of total 100 questions. The paper consists of General Aptitude, Reasoning, GK,and Technical questions. Some the questions I got in my paper are...


Type of Exam : Objective
Time limit-2 hours
No of Questions :100


AAI Writtent Exam Paper(Exam paper of both examination is of two hours and exam paper consists two sections technical section and Non-Technical section. however there are no fixed number of questions in exam sometimes total number of question may be 100 or some time it may be 150. technical section contains 55% to 60% (questions from electronics / communication / microwave / digital electronics / control system / computer / information technology)


AAI Non-Technical questions contains 40% to 40 % questions (from general knowledge- It was not of current affairs, but something related to guptha period, history, places, Absolutely tough and unexpected questions covering Indian & world geography, Indian polities, Economy,English language, reasoning and general mathematics).

AAI sample question papers with answers

Some model questions from technical section is as given below -

1. In a communication system, noise is most likely to affect the signal
(a) at the destination
(b) In the channel
(c) in the information source
(d) at the transmitter


2. Indicate the false statement. Fourier analysis shows that the saw tooth
wave consist of
(a) fundamental and subharmonic sine waves
(b) a fundamental sine wave and an infinite number of harmonics
(c) fundamental and harmonic sine waves whose amplitude decreases with
the harmonic number
(d) sinusoidal voltages, some of which are small enough to ignore in
practice


3. One of the following types of noise becomes a great importance at high
frequencies. Is the
(a) random noise
(b) shot noise
(c) impulse noise
(d) transit-time noise


4.Indicate the false statement. The square of the thermal noise voltage
generated by a resistor is proportional to
(a) its temperature
(b) Its resistance
(c) Boltzmann’s Constant
(d) the bandwidth over which it is measured


5.If the plate supply voltage for a plate modulated class C amplifier is V, the
maximum plate-cathode voltage could be almost as high as
(a)4v
(b)3v
(c)2v
(d)1v


6. Which one will be stable if characteristics equation is
(a) AS^2+BS+C
(b) AS^2-BS-C
(c) AS^4+BS^2+CS+D
(d) -AS^2+BS-C


7.When microwave follows curvature of the earth, this I know as
(a) fading
(b) Ducting
(c) troposphere scatter
(d) ionosphere reflection


8. Broadband long distance communications are originally made possible by
the advent of
(a) telegraph cables
(b) repeater amplifiers
(c) HF radio
(d) Geostationary satellites


9. Switching systems
(a) Improve the efficiency of data transfer
(b) are not used in data system
(c) require additional lines
(d) are limited to small data networks


10. Basic group B
(a) occupies the frequency range from 60 to 108 k hz
(b) consist of erect channels only
(c) is formed at the group translating equipment
(d) consist of five super group


11. In differential amplifiers, the common emitter current is made constant
(a) To make Ad (differential gain) very small
(b) To make Ac (common mode gain) very small
(c) To make the amplifier symmetrical
(d) To keep CMRR constant


12. Given BCD number 1001 0011, its decimal equivalent is
(a) 147
(b) 143
(c) 93
(d) 39


13. An amplifier has voltage gain of 50. this gain in db will be
(a) 17 db
(b) 31 db
(c) 34 db
(d) 68 db


14. In a E plane Tee, the output of the two rams are
(a) 180 degree out of phase
(b) In the same phase
(c) 90 degree out of phase
(d) none of these


15. waveguide are generally made of
(a) Aluminium
(b) Bronze
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these

Answers
1.(b) 2.(a) 3.(d) 4.(a) 5.(a) 6.(a) 7.(b) 8.(b) 9.(a) 10.(a) 11.(b) 12.(c) 13.(c) 14.(a) 15.(c)