agricultural insurance aic placement paper - aptitude reasoningTotal Views 425

Paper Title :  agricultural insurance aic placement paper - aptitude reasoning


Paper Type : Aptitude Reasoning

Agriculture Insurance company AIC Model question papers of reasoning and aptitude.

Directions (Q. 1-5) In a certain code the symbol for 0 (zero) is • and that for 1 is *. There are no other symbols for numbers and all numbers greater than 1 are written using these two symbols only, the value of the symbol for 1 doubling itself every time it shifts one place to the left. Thus
0 is written •
1 is written *
2 is written * •
3 is written * *
4 is written *•• and so on

1. If *** is multiplied by **, the product will be
(1) * • * • * (Ans) (2) * * • • *
(3) * • • * * (4) • * * * *
(5) * • • • *

2. Which of the following will represent 20% of 45 in that code ?
(1) * * * * (2) * * *
(3) * • • * (Ans) (4) * * • *
(5) * * * •

3. Which of the following stands for 7 in that code ?
(1) * * * * * * * (2) * • * • * • *
(3) * * • (4) * • • *
(5) * * * (Ans)

4. If * * • is added to * • * *, the sum will be
(1) * * * * * (2) * • • • * (Ans)
(3) * * • • * (4) * • • * *
(5) * * * • *

5. Which of the following numbers is written as * •* • in that code?
(1) 8080 (2) 202
(3) 42 (4) 10 (Ans)
(5) 9

6. Four of the following five are alike in certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(1) Jasmine (2) Rose
(3) Dahlia (4) Marigold
(5) Lotus
(Ans)

7. ‘Jackal’ is related to ‘Carnivorous’ in the same way as ‘Goat is related to
(1) Omnivorous (2) Carnivorous
(3) Herbivorous (Ans) (4) Multivorous
(5) None of these

8. If blue is called red, red is called green ,green is called black and black is called white, what is he colour of grass ?
(1) red (2) black (Ans)
(3) white (4) green
(5) None of these

9. In a certain code RAID is written as % # * $, RIPE is written as % * @ ©. How is DEAR written in
the code

(1) @©#% (2) $@#%
(3) @$#% (4) $©#% (Ans)
(5) None of these

10. ‘Radish’ is related to ‘Root’ in the same way as ‘Brinjal’ is related to
(1) Fruit (Ans) (2) Stem
(3) Flower (4) Root
(5) None of these

Directions (Q. 11-15) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer (1) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (2) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (3) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

Give answer (4) if the data even in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

Give answer (5) if the data in both the Statements I and Ii together are necessary to answer the question.

11. How many children are there in the group?

I. Sangita has scored more marks than 12 children in the group.

II. Reena has scored less than Sangita.
(Ans. (4) Both the statements are not sufficient to give answer.
)

12. What is the value of 36$4*8 ?

I. P$Q means divide P by Q.
II. A*B means multiply A by B.
(Ans. (5) From statements I and II,
)

13. What is Samir’s rank form the top in the class of 30 students?

I. Sudhir, who is four ranks above Samir, is fifteenth in rank from the bottom.
II. Samir is three ranks below Neeta who is eighteenth form the bottom.
(Ans. (3) From statements I,
)

14. Who among L, N, F, G and Q was the first to reach the college ?

I. F reached before L and G but not before Q who was not the first to reach.
II. N reached before F and G and L reached after F.
(Ans. (1) From statements I,
)

15. In the code language what is the code for ‘fat’ ?

I. In the code language ‘she is fat’ is written as ‘he ra ca.’
II. In the same code language ‘fat boy’ is written as ‘ra ka’.
(Ans. (5) From statements I,
)

Directions (Q. 16-20) Below in each question are given two statements (A) and (B). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Mark answer (1) if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.
Mark answer (2) if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.
Mark answer (3) if both the statements (A) and (B) are independent causes.
Mark answer (4) if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.
Mark answer (5) if both the statements (A) and (B) are effects of some common causes.

16. A. Large numbers of primary schools in the villages in the district are closed down this year.
B. Severe draught situation gripped the state resulting into acute shortage of drinking water.
(Ans. (4))

17. A. Govt. has imposed a strict ban on use of plastic products are on the verge of closure.
B. All the small scale units producing plastic products products are on the verge of closure.
(Ans. (1))

18. A. Police had launched a crackdown on all the criminal activities in the locality last month.
B. There has been a significant decline in the cases of criminal activities in the locality.
(Ans. (1))

19. A. Large number of devotees visited the shrine on Saturday.
B. Every Saturday special prayers are offered.
(Ans. (2)
)

20. A. The Village Panchayats in the state are empowered by the Gov.to settle cases of land
disputes in the villages.
B. There has been significant reduction in the number of criminal cases in the district court.
(Ans. (4))

Directions (Q. 21-25) Study the following information carefully and answer the questions given below.

Digit : 3 5 7 2 4 6 1 8 9
Code: F K R L D T G H B

Following conditions are to be applied:
(i) If the first digit is even and the last digit is odd, both are to be coded as X.
(ii) If the first digit is odd and the last digit is even, both are to be coded as A
(iii) If the first digit as well as the last digit is even, both are to be coded as the code for last digit.
(iv) If the first digit as well as the last digit is odd, both are to be coded as the code for the first digit.

Applying above conditions you have to find out the correct code for the number in each question and indicate your answer accordingly. If none of the codes is correct,
(5) ie. None of these is your answer.

21. 364289

(1) BTDLHB (2) FTDLHB
(3) FTDLHF (Ans) (4) BTDLHF
(5) None of these

22. 521437

(1) KLGDFK (Ans) (2) RLGDFR
(3) KLGDFR (4) KLDGFK
(5) None of these

23. 392648

(1) ALBTDA (2) XBLTDA
(3) XBLTDX (4) ABLTDA (Ans)
(5) None of these

24. 279654

(1) LRBTKD (2) LRBTKL
(3) DRBTKL (4) DRTBKD
(5) None of these

25. 725638

(1) ALKTFH (2) ALKTFA
(3) XLKTFX (4) XLKTFH
(5) None of these