agricultural insurance aic placement paper - aptitude reasoningTotal Views 417

Paper Title :  agricultural insurance aic placement paper - aptitude reasoning


Paper Type : Aptitude Reasoning

AGRICULTURAL-INSURANCE-AIC -Model aptitude reasoning questions and answers. Aptitude,reasoning,english and professional test questions answers

AIC-Quantitative Aptitude

Directions (Q. Nos. 1 to 5) What will come in place of question mark (?) in the following questions?

1. 348 ÷ 29 x 15 + 156 = (?)3 + 120

(1)12

(2) 6 (Ans)

(3) 36

(4) 9

(5) None of these

Ans : 348 ÷ 29 x 15 + 156 = (?)3 + 120

⇒ 12 x 15 + 156 = (?)3 + 120

⇒ 180 + 156 - 120 = (?)3

⇒ 216 = (?)3

⇒ (6)3 = (?)3

∴ ? = 6

2. (4 x 4)3 ÷ (512 ÷ 8)4 x (32 x 8)4 = (2 x 2)? + 4

(1)8

(2) 12

(3) 6 (Ans)

(4) 14

(5) None of these

Ans : (4 x 4)3 ÷ (512 ÷ 8)4 x (32 x 8)4 = (2 x 2)? + 4

⇒ (16)3 ÷ (64)4 x (256)4 = (4)? + 4

⇒ (4)2x3 ÷ (4)3x4 x (4)4x4 = (4)? + 4

⇒ (4)6 ÷ (4)12 x (4)16 = (4)? + 4

⇒ (4)6-2+16 = (4)? + 4

⇒ (4)10 = (4)? + 4

⇒ 10 = ? + 4

∴ ? = 6

3. (2√392 - 21) + (√8 - 7)2 = (?)2

(1)4

(2) -4

(3) 12

(4) 2

(5) 6 (Ans)

Ans : (2√392 - 21) + (√8 - 7)2 = (?)2

⇒ (2 x 14√2 - 21) + (√8 - 7)2 = (?)2

⇒ 28√2 - 21 + (√8)2 - 2 x √8 x 7 + (7)2 = (?)2

⇒ 28√2 - 21 + 8 - 28√2 + 49 = (?)2

⇒ - 21 + 8 + 49 = (?)2

⇒ 36 = (?)2

∴ ? = 6

4. 1 1/4 + 1 1/6 - 1 1/8 = ? + 1 1/12

(1)5/24 (Ans)

(2) 7/24

(3) 5/12

(4) 7/12

(5) None of these

Ans : 1 1/4 + 1 1/6 - 1 1/8 = ? + 1 1/12

⇒ 1 1/4 + 1 1/6 - 1 1/8 - 1 1/12 = ?

⇒ (1 + 1 - 1 - 1) + (1/4 + 1/6 - 1/8 - 1/12) = ?

⇒ 0 + (6 + 4 - 3 - 2/24) = ? ⇒ 0 + 5/24 = ?

∴ ? = 5/24

5. 76% of 1285 = 35% of 1256 + ?

(1)543

(2) 537 (Ans)

(3) 547

(4) 533

(5) None of these

Ans : 76% of 1285 = 35% of 1256 + ?

⇒ 976.6 = 439.6 + ?

⇒ 976.6 - 439.6 = ?

∴ ? = 537

Directions (Q. Nos. 6 to 10) What approximate value will come in place of question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value)

Solutions (6 to 10)

You can take approximate value of any number

6. 499.99 + 1999 ÷ 39.99 x 50.01 = ?

(1)3200

(2) 2700

(3) 3000 (Ans)

(4) 2500

(5) 2400

Ans : 499.99 + 1999 ÷ 39.99 x 50.01 = ?

500 + 2000 ÷ 40 x 50 = ?

500 + 50 x 50 = ?

500 + 2500 = ?

3000 = ?

7. [(7.99)2 - (13.001)2 + '(4.01)3]2 = ?

(1)-1800

(2) 1450

(3) -1660

(4) 1660 (Ans)

(5) -1450

Ans : [(7.99)2 - (13.001)2 + '(4.01)3]2 = ?

⇒ [(8)2 - (13)2 + (4)3]2 = ?

⇒ [64 - 169 + 64]2 = ?

(-41)2 = ?

∴ ? = 1681 (?- x - ⇒ +)

≈ 1660

8. 601/49 x 399/81 ÷ 29/201 = ?

(1)520

(2) 360

(3) 460

(4) 500

(5) 420 (Ans)

Ans : 601/49 x 399/81 ÷ 29/201 = ?

⇒ 601/49 x 399/81 x 201/29 = ?

⇒ 600/50 x 400/80 x 200/30 = ?

∴ 400 = ?

420 ≈ ?

9. 441.01 - 232.99 + 1649.99 = ? + 1225.92

(1)600

(2) 630 (Ans)

(3) 660

(4) 690

(5) 720

Ans : 441.01 - 232.99 + 1649.99 = ? + 1225.92

⇒ 441 - 233 + 1650 - 1226 = ?

⇒ 2091 - 1459 = ?

∴ ? = 623 ≈ 630

10. (21.5% of 999)1/3 + (43% of 601)1/2 = ?

(1)18

(2) 22 (Ans)

(3) 26

(4) 30

(5) 33

Ans : (21.5% of 999)1/3 + (43% of 601)1/2 = ?

(1000 X 21.5%)1/3 + (600 X 43%)1/2 = ?

(215)1/3 + (258)1/2 = ?

(216)1/3 + (256)1/2 = ?

(6)3X1/3 + (16)2X1/2 = ?

6 + 16 = ?

22 = ?

Directions (Q. Nos. 11 to 15) What will come in place of question mark (?) in the following number series?

11. 15 21 39 77 143 (?)

(1)243

(2) 240

(3) 253

(4) 245

(5) None of these (Ans)

12. 33 39 57 87 129 (?)8

(1)183 (Ans)

(2) 177

(3) 189

(4) 199

(5)

13. 15 19 83 119 631 (?)

(1)731 (Ans)

(2) 693

(3) 712

(4) 683

(5) None of these

14. 19 26 40 68 124 (?)

(1)246

(2) 238

(3) 236 (Ans)

(4) 256

(5) None of these

15. 43 69 58 84 73 (?)

(1)62

(2) 98

(3) 109

(4) 63

(5) None of these (Ans)

Directions (Q. Nos. 16 to 20) In the following questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer

(1)if x > y

(2) if x ≥ y

(3) if x < y

(4) if x ≤ y

(5) if x = y or the relationship cannot be established

Ans :

16. I. x2 - 11x + 24 = 0

II. 2y2 - 9y + 9 = 0

Ans : 2 I. x2 - 11x + 24 = 0

x2 - 8x - 3x + 24 = 0

x (x - 8) - 3 (x - 8) = 0

(x - 8)(x - 3) = 0

∴ x = 8 or 3

II. 2y2 - 9y + 9 = 0

2y2 - 6y - 3y + 9 = 0

2y(y - 3) - 3 (y - 3) = 0

(2y - 3) (y - 3) = 0

∴ y = 3/2 or 3

So, x ≥ y

17. I. x3 * 13 = x2 * 247

II. y1/3 * 14 = 294 ÷ y2/3

Ans : 3 I. x3 * 13 = x2 * 247

or x3 / x2 = 247/13

x = 19

II. y1/3 * 14 = 294 ÷ y2/3

or, (y)1/3 * (y)2/3 = 294/14

or, (y)1/3+2/3 = 21

∴ y = 21

So, y > x

18. I. 12 * 4 / x4/7 - 3 * 4 / x4/7 = x10/7

II. y3 + 783 = 999

Ans : 4 I. 12 * 4 / x4/7 - 3 * 4 / x4/7 = x10/7

or, 48 - 12 = (x)10/7 * (x)4/7

or, 36 = (x)7 = (x)2

∴ x = ±6

II. y3 + 783 = 999

y3 = 999 - 783

y3 = 216

∴ y = ±6

∴ y ≥ x

19. I. √500 x + √402 = 0

II. √360 y + (200)1/2 = 0

Ans : 5 I. √500 x + √402 = 0

or, √500 x = - √402

By squaring both sides, we get

500 x2 = 402

x = √402 /500 = ± 0.897

II. √360 y + (200)1/2 = 0

or, (200)1/2 = - √360 y

By squaring both sides, we get

= (-√360 y)2

200 = 360 y2

y = √200/360 = ± 0.75

relationship cannot established.

20. I. (17)2 + 114 ÷ 18 = x

II. (26)2 - 18 * 21 = y

Ans : 3 I. (17)2 + 114 ÷ 18 = x

289 + 8 = x

∴ x = 297


II. (26)2 - 18 * 21 = y

676 - 378 = y

∴ 298 = y

So, y > x