agricultural insurance aic placement paper - current affairsTotal Views 421

Paper Title :  agricultural insurance aic placement paper - current affairs


Paper Type : Current Affairs

2013 Current Affairs and General awareness questions with answers

Q1. China recently became ________ arms exporter.
1 The world's second largest
2 The world's fourth largest
3 The world's fifth largest
4 The world's sixth largest
Ans: 3


Q2. Which research centre announced that it was developing the largest magnet of the world (weight would be 50000 tons)?
1 NASA, USA
2 Bhabha Atomic Research Centre, India
3 CERN, Geneva
4 ISRO, India
Ans: 2


Q3. Which compost plant become the first in India to receive carbon credit worth Rs.25 lakh from the United Nations Framework Convention on Climate Change?
1 Mumbai Compost Plant
2 Kanpur Composting PLant
3 Rotopala Composting Plant
4 Okhla Compost PLant
Ans: 4


Q4. Which Malaysian budget carrier to launch the new airline along with Tata Group and Telestra Tradeplace?
1 Jet Star
2 Tiger Airways
3 Air Asia
4 Cebu Pacific
Ans: 3


Q5. Name the two PSUs, which were granted the Maharatna status by the Union Government of India in February 2013?
1 ONGC and NTPC
2 BHEL and GAIL
3 ONGC and GAIL
4 Coal India and SAIL
Ans: 2


Q6. Who has won the "Entrepreneur of the Decade" award conferred by All India Management Association in New Delhi?
1 Mr. Ratan Tata
2 Mr. Narayan Murti
3 Mr. Mukesh Ambani
4 Mr. Sunil Mittal
Ans: 3


Q7. Who is the winner of prestigious Jnanpith award for the 2012?
1 Amar Kant (Hindi)
2 Dr. Ravuri Bharadwaja (Telgu)
3 Pratibha Ray (Odia)
4 Shrilal Shukla (Hindi)
Ans: 2


Q8. The proposed allocation for the newly launched "National Livestock Mission" in the Union Budget 2013-14 is
1 Rs.304 crore
2 Rs.300 crore
3 Rs.310 crore
4 Rs.307 crore
Ans: 4


Q9. To encourage farmers to switch to alternative crops from rice and wheat, the Budget 2013-14 has pledged
1 Rs.700 crore
2 Rs.600 crore
3 Rs.500 crore
4 Rs.400 crore
Ans: 3


Q10. The Budget 2013-14 has proposed to allocate for urban transportation under Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM) a sum of
1 Rs.14,873 crore
2 Rs.13,873 crore
3 Rs.12,873 crore
4 Rs.10,873 crore
Ans: 1


Q11.In the Budget 2013-14, how much money has been allocated to the Ministry of Science and Technology?
1 Rs.5,275 crore
2 Rs.7,275 crore
3 Rs.6,275 crore
4 Rs.8,275 crore
Ans: 3


Q12. How much money has been allocated to the Ministry of Minorities Affairs in the Budget 2013-14?
1 Rs.3,912 crore
2 Rs.3,511 crore
3 Rs.5,511 crore
4 Rs.4,511 crore
Ans: 2


Q13. Agriculture and allied activities, according to the Economic Survey 2012-13, accounted for Gross Domestic Products
1 14.1 %
2 13 %
3 14 %
4 14.2 %
Ans: 1


Q14. The Railway Budget 2013-14 has proposed to introduce a new hyper luxury class to be called
1 Udaan
2 Anand
3 Apoorva
4 Anubhuti
Ans: 4


Q15. According to the 12th Five-Year Plan, India should bring Infant Mortality Rate by the end of the Plan down to
1 27
2 28
3 26
4 25
Ans: 2


Q16. By the end of the Plan, the 12th Five-Year Plan aims to train under the Skill Development Mission
1 40 million individuals
2 30 million individuals
3 50 million individuals
4 45 million individuals
Ans: 3


Q17. The projected average level of the domestic savings rate for the 12th Plan is
1 35.2 %
2 34.6%
3 34.2 %
4 30.1 %
Ans: 3


Q18. According to the Census 2011, the percentage of Urban Indians connected to a piped sewer system is
1 32.7 %
2 34.6 %
3 46.4 %
4 50.3 %
Ans: 1


Q19. Which film has bagged the National Film Award for best feature film?
1 Anumati
2 Paan Singh Tomar
3 Dhag
4 Spirit
Ans: 2


Q20 . Who has won the National Film Award as best actor?
1 Irrfan Khan & Vikram Gokhale
2 Shivaji Lotan
3 Kamal Hasan
4 Ranbir Kapoor
Ans: 1