# ssc placement paper - aptitude numericalTotal Views 433

 Paper Title :  ssc placement paper - aptitude numerical Paper Type : Aptitude Numerical #p_desc(line-height:1.8em;font-size:11px;font-family:verdana;) #p_desc p(padding:0px;margin:0px;font-size:11px;) SSC Mental aptitude,general bility and aptitude reasoning questions for learn and practice,SSC Largest collection free solved sample placement papers and model question papers of of all examinationas,CGL,NDA etc.., all questions with answers Directions (1-10) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions ? 1. 47.7 x 12.4 x 8.6 a) 5708.423 b) 5218.665 c) 6180.656 d) 5086.728 e) None of these Ans : (d) 2. 4 and 4/5 ÷ 6 and 2/5 a) 3/4 b) 5/7 c) 7/11 d) 5/8 e) None of these Ans : (d) 24/5 ÷ 32/5 = 24/5 x 5/32 = 3/4 3. 1193.85 ÷ (42 x 1.5) = ? a) 18.95 b) 16.25 c) 19.18 d) 14.64 e) None of these Ans : (a) 4. 7719 + 8725 + 9124 = ? a) 21911 b) 28388 c) 20578 d) 24964 e) None of these Ans : (e) 5. 8.7 x ? = 46.98 a) 5.3 b) 6.9 c) 4.7 d) 7.8 e) None of these Ans : (e) 6. ? ÷ 48 x 12 = 171 a) 684 b) 566 c) 698 d) 596 e) None of these Ans : (a) 7. 1311.2 x 133.6 = ? a) 1312.3 b) 137.6 c) 1314.8 d) 1310.3 e) None of these Ans : (c) 8. 11.11 + 111.1 + 1111.11 = ? a) 1323.23 b) 1233.32 c) 1322.33 d) 1232.22 e) None of these Ans : (b) 9. 5 x ? = 9884 ÷ 16 a) 123.55 b) 91.25 c) 103.18 d) 115.65 e) None of these Ans : (a) 10. 26.5 % of 488 = ? a) 205.65 b) 211.72 c) 145.67 d) 129.32 e) None of these Ans : (e) Directions (11-15) : What should come in place of the question mark (?) in the following number series ? 11. 1548 516 129 43 ? a) 11 b) 10.75 c) 9.5 d) 12 e) None of these Ans : (b) The given number series is based on the following pattern : 1548 516 129 43 10.75 I_____Î I_____Î I_____Î I_____Î ÷3 ÷4 ÷3 ÷4 Hence , 10.75 will replace the question mark 12. 949 189.8 ? 22.776 11.388 6.8328 a) 48.24 b) 53.86 c) 74.26 d) 56.94 e) None of these Ans : (d) The given number series is based on the following pattern 949 189.8 56.94 22.776 11.388 6.8328 I_____Î I_____Î I_____Î I_____Î I_____Î x0.2 x0.3 x0.4 x0.5 x0.6 13. 121 144 190 259 ? 466 a) 351 b) 349 c) 374 d) 328 e) None of these Ans : (a) The given number series is based on the following pattern : 121 + 23 x1 = 144 144 +23 x 2 = 190 190+23x3 = 259 :. ? = 259 + 23 x 4 = 259 + 92=351 Hence, 351 will replace the question mark. 14. 14 43.5 264 ? 76188 a) 3168 b) 3176 c) 1587 d) 1590 e) None of these Ans : (e) The given number series is based on the following pattern : 14x3 + 1.5 = 43.5 43.5 x 6 + 1.5 x 2 = 264 264 x 12+1.5 x4 = 3174 3174 x 24 +1.5 x 8 = 76188 Hence, 3174 will replace the question mark 15. 41 164 2624 ? 6045696 a) 104244 b) 94644 c) 94464 d) 102444 e) None of these Ans : (c) The given number series is based on the following pattern : 41 x 22 = 164 164 x 42 = 2624 2624x62 = 94464 94464 x 82 = 6045696 Hence , 94464 will replace the question mark. Directions (16-20): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value) 16. √ 99999 = ? a) 217 b) 384 c) 316 d) 296 e) 255 Ans : (c) ? = √ 99999 = √100000 = 100√10 = 316 17. (√ 100)3 = ? x 0.14 a) 1000 b) 7200 c) 1400 d) 625 e) 8500 Ans : (b) (√ 100)3 = ? x 0.14 ==> ? x 0.14 = 100 x 10 ==> ? = 100 x 10 = 7200 0.14 18. 87.999 x 6413.012 = 8? a) 21 b) 27 c) 6 d) 34 e) 18 Ans : (d) = 88 x (82)13 = 88 x 826 = 834 19. 18.499 % of ? = 97.125 a) 485 b) 615 c) 705 d) 345 e) 500 Ans : (e) => 18.5 x ?/100 = 97 => 19 x ?/100 = 97 => ? = 97 x 100 = 510 = 500 19 20. 841.952 x 1.999 ÷ 7.014 = ? a) 241 b) 304 c) 214 d) 186 e) 316 Ans : (a) 21. What is the least number to be added to 2600 to make it a perfect square ? a) 1 b) 5 c) 3 d) 9 e) None of these Ans : (a) 50 x 50 = 2500 51 x 51 = 2601 :. Least number to be added = 2601 - 2600 = 1 22. The average of 5 consecutive odd numbers A, B, C, D and E respectively in ascending order is 37. What is the product of B and D ? a) 1365 b) 2035 c) 1935 d) 1585 e) None of these Ans : (a) Let the consecutive odd numbers be x, x+2, x+4, x+6 and x+8 respectively. According to the question, x+x+2+x+4+x+6+ x+8 = 5x37 => 5x + 20 = 185 => 5x = 185 -20 = 165 => x = 165/5 = 33 :. A = 33; B = 33+2 = 35; D=x+6= 33+6 = 39 B x D = 35 x 39 = 1365 23. What should be the compound interest obtained on an amount of Rs.4800 at the rate of 5 p.c.p.a. after 3 years a) Rs. 623.5 b) Rs.756.6 c) Rs.817.8 d) Rs.448.7 e) None of these Ans : (b) CI = P [(1+R/100)T -1] = 4800 [(1+5/100)3 -1] = 4800 [(21/20)3 -1] = 4800 [9261/8000 -1] = 4800 x (9261-8000) 8000 = 4800 x 1261 = Rs.756.6 8000 24. The product of two consecutive even numbers is 45368. What is the greater number ? a) 212 b) 216 c) 210 d) 208 e) None of these Ans : (e) Of the given alternatives, 212 x 214 = 45368 :. Required greater number = 214 25. A car covers a distance of 576kms. in 12 hours. What is the speed of the car ? a) 54 kmph b) 62 kmph c) 46 kmph d) Cannot be determined e) None of these Ans : (e) Speed of the car = Distance covered = 576 = 48 kmph Time taken 12 26. What is 304 times 141 ? a) 39640 b) 45942 c) 38760 d) 42864 e) None of these Ans : (d) 27. The cost of 4 rings and 2 bangles is Rs.57200. What is the cost of 6 rings and 3 bangles ? a) Rs.95340 b) Rs.85800 c) Rs.76600 d) Cannot be determined e) None of these Ans : (b) Let the CP of 1 ring and 1 bangle be Rs. x and y respectively According to the question , 4x + 2Y -= 57200 Multiplying both sides by 1.5, we have 6x + 3y = 1.5 x 57200 = 85800 28. The difference between 54% of a number and 26% of the same number is 22526. What is 66% of that number ? a) 53097 b) 48372 c) 51218 d) 49124 e) None of these Ans : (a) Let the number be x, According to the question (54-26)% of x = 22526 => 28/100 * x= 22526 => x = 22526 * 100 = 80450 28 :. 66% of 80450 = 66 * 80450 = 53097 100 29. Priya deposits an amount of Rs.65800 to obtain a simple interest at the rate of 14 p.c.p.a. for 4 years. What total amount will Priya get at the end of 4 years ? a) Rs. 1,02,648 b) Rs.1,15,246 c) Rs.1,25,578 d) Rs. 1,10,324 e) None of these Ans : (a) SI = P x R x T 100 = Rs. (65800 x 14 x 4) 100 = Rs. 368.48 :. Amount = Principal + SI = Rs. (65800 + 36848) = Rs.102648 30. The owner of a cell phone shop charges his customer 28% more than the cost price. If a customer paid Rs.8960 for the cell phone, then what was the cost price of the cell phone ? a) Rs.7800 b) Rs.7100 c) Rs.6900 d) Rs.6850 e) None of these Ans : (e) CP of the cell phone = Rs.(100/128 x 8960) = Rs.7000 31. In an annual examination Anish scores a total of 724 marks out of 1025. What is his approximate percentage in the annual examination ? a) 79 b) 67 c) 71 d) 88 e) 62 Ans : (c) Percentage of mark = 724/1025 * 100 = 71 32. A canteen requires 651 bananas for a week. Totally how many bananas will it require for the months of April, May and June 2009 ? a) 9086 b) 8547 c) 9284 d) 8463 e) None of these Ans : (d) Number of days in April, May and June 2009 = 30 + 31 + 30 = 91 :. Requirement of bananas for 7 days = 651 :. Requirement of bananas for 91 days = 651/7 * 91 = 8463 33. If an amount of Rs.4,36,563 is distributed equally amongst 69 persons, how much amount would each person get ? a) Rs.5943 b) Rs.6327 c) Rs.6148 d) Rs.5876 e) None of these Ans : (b) Amount received by each person = Rs. (436563/69) = Rs.6327 34. There are 1825 employees in an organization, out of which 64% got transferred to different places. How many such employees are there who got transferred ? a) 1054 b) 1490 c) 1263 d) 1168 e) None of these Ans : (d) Number of employees transferred = 64% of 1825 64 x 1825 = 1168 100 35. 64% of a number is 2592. What is 88% of that number ? a) 3458 b) 3202 c) 3826 d) 3564 e) None of these Ans : (d) Let the number be x :. 64% of x = 2592 => 64x = 2592 100 =>x = 2592 x 100 = 4050 64 :. 88% of4050 = 88 x 4050 = 3564 100 36. If the fractions 3/5, 2/3, 1/4, 5/7 and 6/11 are arranged in ascending order of their values, which one will be the fourth ? a) 3/5 b) 1/4 c) 5/7 d) 6/11 e) None of these Ans : (e) Decimal equivalents of each fraction : 3/5 = 0.6; 2/3 = 0.67; 1/4 = 0.25 ; 5/7 = 0.71; 6/11 = 0.545 clearly, 0.25<0.545<0.6<0.67<0.71 :. The fourth fraction = 2/3 37. In an examination it is required to get 1050 of the aggregate marks to pass. A student gets 924 marks and is declared failed by 9% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get ? a) 1250 b) 1525 c) 1400 d) Cannot be determined e) None of these Ans : (c) Let the maximum marks be x :. 9% of x = 1050 - 924 => 9x/100 = 126 => x=126 x 100 = 1400 9 38. The total number of students in a school is 2140. If the number of girls in the school is 1200, then what is the respective ratio of the total number of boys to the total number of girls in the school ? a) 26:25 b) 47:60 c) 18:13 d) 31:79 e) None of these Ans : (b) Total number of students = 2140 Number of girls = 1200 :. Number of boys = 2140 - 1200 = 940 :. Required ratio = 940:1200: = 47 : 60 39. Find the average of the following set of numbers : 354, 281, 623, 518, 447, 702, 876 a) 538 b) 555 c) 568 d) 513 e) None of these Ans : (e) 354+281+623+518+447+702+876 = 3801 = 543 7 7 40. Veena invests Rs.72318, which is 17% of her annual income, in mutual funds. What is her monthly income ? a) Rs.33,600 b) Rs.32,990 c) Rs.35,450 d) Rs.28,980 e) None of these Ans : (c) Let Veena's annual income be Rs.x According to the question , 17% of x = 72318 => x = 72318 x 100 = Rs.425400 17 :. Veena's monthly income = Rs. (425400) = Rs.35450 12